agenda muziekles links
live muzikant & studio/sessie   bio
foto's geluid & beeld contact

 

Muzikant

 
Als muzikant ben ik met verschillende bands en projecten bezig. Mijn drie hoofd instrumenten zijn gitaar, contrabas en banjo. Daarnaast zing ik en schrijf ik eigen muziek. Meer infromatie daarover hier.

Hieronder vind je de projecten waar ik momenteel mee bezig ben en een stukje geschiedenis.

 

"Geschiedenis"

Op mijn 17e begin ik met gitaarspelen. Zoals dat vaak gaat; met een spaans gitaartje de nummers van je favourite artiesten na spelen. Op dat moment zijn dat in mijn geval The Beatles, Simon & Garfunkel en vooral Neil Young. Daarnaast vat ik snel een grote liefde op voor "roots muziek": folk, countryblues, old-time country,...

Na een jaar zelfstudie ga ik naar de muziekschool. Dries Lubach stoomt mij daar in een paar jaar tijd klaar voor het conservatorium, maar na het afronden van de vooropleiding moet ik om praktische redenen stoppen. Met Eeke Deeelstra vorm ik een klassiek gitaarduo, waarmee we geregeld optreden, onder andere in de Muziekkapel van Muziekschool de Waldsang, het Bachcafe in Leeuwarden en bij lokale omroepen.

Vrij snel nadat ik begonnen ben met gitaarspelen pak ik ook de bas op. Reden is dat ik met een groep kennis maak die dringend een bassist zoekt. Ik koop een basgitaar, en bouw later een twaalf-snarige gitaar om tot akoestische basgitaar.

De groep is Highland Grasshoppers, een bluegrassband uit omgeving Burgum. Met de Grasshoppers spelen we een aantal keren op het Tsjochfestival, het Leeuwarder Straatfestival en hebben we 's zomers geregeld onversterkte optredens.

Eind 1991 stap ik uit deze groep. Het basspelen komt een tijdje op een zacht pitje te staan; de aandacht gaat naar de electrische gitaar. Maar de liefde voor de folk en bluegrass zit er nu wel goed in.

 

Naast de Bluegrass ben ik ook actief in een rockband. Deze groep treedt onder verschillende namen op: Waiting For The Sun, Vince '52 en Black Roses. We spelen covers maar ook veel eigen nummers, en hebben geregeld optredens op festivals en in kroegjes. Samenstelling: Loekie de Boer (zang), Henk de Vries (drums), Wilt Dijk (bas), Wyger Smits (gitaar, zang) en ikzelf (gitaar, zang). De band valt in 1992 uit elkaar.

 

Cotton Green ontstaat in 1992 als Wyger en Wilt na het Black Roses avontuur akoestisch verder gaan, na een paar weken sluit ik me bij hen aan. Onder het mom van "akoestisch, meerstemmig en swingend" brengen we een folky mix van covers en eigen nummers. In dit trio wissel ik tussen gitaar, mandoline en banjo. In een paar nummers zing ik leadstem, meestal beperk ik mij tot 2e of 3e stem. Hoogtepunten vormen onder andere 3 tournees in Ierland, 3 cd's, het voorprogramma van de Jayhawks en talloze optredens. De website van Cotton Green vind je hier.

foto Maeike Faber

 

In de tijd dat ik in Cotton Green speel staat het basspel op een laag pitje. Reden om de bas weer op te pakken is de samenwerking met toneelvereniging It Moat Kinne uit Broeksterwoude. Twee jaar verleent Cotton Green muzikale bijdrage aan de spektakelstukken van deze vereniging. De 2e keer betreft het een toneelbewerking van The Blues Brothers. Hiervoor moet de akoestisch muziek van de band ingeruild worden voor een meer soulachtig geluid, en krijgt de band versterking van Kinke Miedema (zang) en Bowe vd Wal (gitaar). Ik neem de (electrische) bas weer op en volg een intensieve cursus basgitaar bij Klaas Akkermans.

 

Uit de "Blues Brothers Band" ontstaat eind 1999 Bag of Bones. De band bestaat uit: Kinke Miedema (zang), Marjo Douma (toetsen, zang), Erik Schippers (drums), Bowe vd Wal (gitaar, zang), Wander van Duin (bas).

De band vormt een hechte vriendenclub, en doet een aantal optredens op verschillende festivals die erg goed ontvangen worden. Het repetoire bestaat grotendeels uit covers. Door praktische omstandigheden valt de groep eind 2002 uit elkaar.

Een aantal bandleden spelen later in Monstertux (zie onder).

 

Ondertussen blijft Cotton Green vollop octief, maar eind 1999 verlaat bassist Wilt Dijk de groep. Zijn plaats wordt ingenomen door Klaas Akkermans, nog later voegt violiste Gerdien Leguijt zich als vaste gastmuzikante bij de groep.

In de loop van 2003 ontstaat binnen Cotton Green het gevoel dat het fut er een beetje uit is. Met twee grandioze afscheidsconcerten sluiten we een periode van meer dan 10 jaar af.

Meer informatie over Cotton Green op de website.

 

Monstertux ontstaat als Sjoerd van Kammen met Marjo Douma en Erik Schippers een band opzetten om nummers van Sjoerd uit te voeren. Februari 2002 voeg ik me bij de groep, en een paar maanden later zijn er de eerste optredens. De band timmert serieus aan de weg, maakt demo's, is aktief bezig met publiciteit, etc. Omdat ik me er muzikaal niet helemaal thuisvoel verlaat ik de band eind 2004.

Monstertux is nog steeds vollop actief, klik hier voor de website van de band.

 

Huys ter Duyn ontstaat eind 2004 als Dobrospeler Rene Tweehuysen mij opbelt met de vraag of ik zin heb muziek met hem te maken. De sessies krijgen al snel een wat serieuzer karakter en er volgen optredens in diverse locaties, op festivals en bij Omrop Fryslan.

Centraal in de muziek van Huys ter Duyn staat de dobro van Rene. In de jaren 20 was het instrument erg “hot” en heeft het grote invloed gehad op de ontwikkeling van onder andere de blues, bluegrass en country muziek. Behalve het grasduinen in die oudere muziekstijelen spelen we eigennummers.

Gedurende het winterseizoen van 2006-2007 gaat Huys ter Duyn een samewerkingsverband aan met Hollewaai. Onder de noemer "TsjerkeTour" spelen we in een aantal monumentale kerkjes in Friesland. Daarna gaat de groep op in Dixie Doodle.

 

Rond de zelfde tijd pakken Wyger en ik de draad weer op en beginnen we met Hollewaai. Op de website van dze band staat meer informatie

 

Een ander terugkerend project is het koor Noaten op 'e Sang, een ploeg enthousiaste vrouwen onder bezielende leiding van Sietske Smid. In het voorjaar van 2004 speel ik voor het eerst mee op de jaarlijkse Feanster Jun. Dit bevalt blijkbaar zo goed dat ik sindsdien bij bijna elk optreden van de partij ben.

Voorjaar 2006 ruil ik mijn oude trouwe afgeragde Warwick basgitaar in voor een contrabas. De eerste weken is het hard trainen om aan het instrument te wennen. Ik volg een aantal lessen jazz-bas bij Klaas Akkermans, een aantal workshops en sinds begin 2008 heb ik (klassiek) les van Tjerk de Vos (bassist bij onder andere het Noord Nederlands Orkest en het Metropole Orkest)

 

In januari 2007 is banjoiste Johanna Hamstra te gast in het Vara radio programma van Dolf Jansen. Met een ad hoc band speelt ze een 'Heavy Hillbilly" versie van Motorheads 'Ace of Spades'. In zijn enthousiasme speelt Dolf een opname door aan Jan "Pinkpop" Smeets, die er wel oren naar heeft.

Ik tref de muzikanten in de studio van Walter Tremp waar we in 3 dagen tijd 3 nummers opnemen waaronder:

Ace of Spades en So What

Als Pinksteren voorbijgaat zonder een telefoontje van Smeets, gaan de bandleden in goede vriendschap ieder huns weegs.

 

Singing Detectives ontstaat als ik najaar 2007 in contact kom met Vincent Gerrits. Deze zanger/drummer is op zoek naar muzikanten voor het opzetten van een professioneel akoestisch trio. Belangrijke inspiratiebron is de vroege popmuziek (jaren 30 en 40) met groepen als Millsbrotthers en Inkspots en de vroege rock 'n' roll van bijvoorbeeld Buddy Holly en Hank Williams. Met gitarist Huub Jansz studeren we een groot en breed repetoire in en doen we meerdere optredens.

In de loop van het daaropvolgende jaar blijkt dat we het (om maar eens in "detective" termen te blijven) toch allemaal in een andere hoek zoeken en krijg ik het gevoel op een dood spoor te zitten. Begin 2009 verlaat ik de band. De groep vindt snel een nieuwe bassist/zanger en is zoals blijkt uit hun website nog vollop actief.

 

Uit de samenwerking van Hollewaai en Huys ter Duyn ontstaat begin 2009 de groep Dixie Doodle. Bij de basisbezetting van Wyger Smits, Rene Tweehuysen en mijzelf voegt zich na een paar weken Gerdien Leguijt, daardoor komt de beztting dicht in de buurt van de laatste samenstelling van Cotton Green. In december 2009 stapt Rene uit de groep, Johanna Hamstra vervangt hem. Begin 2010 verhuist Gerdien en moet daarom de groep verlaten. In Skelte Heeringa is een goede vervanger gevonden. Meer info op de website van Dixie Doodle.

 

Gurbe Douwstra & Freonen

Sinds december 2010 mag ik me een van de freonen van Gurbe Douwstra noemen. Dit gezelschap bestaat naast troubadoer Gurbe Douwstra uit zangeres Gerbrich van Dekken, zanger en multi-instrumentalist Jan de Vries en banjoiste Johanna Hamstra.

 

Marcel Smit mei de Hiele Hannel

Marcel Smit's eerste CD komt uit in mei 2011. Op de CD ben ik op een aantal nummers te horen; op banjo, mandoline en contrabas, en ik figureer in de klip van De Kop D'r Foar. In het voorjaar van 2012 krijgt de samewerking een vastere vorm. Samen met oud Cotton Green bassist Wilt Dijk vormen we Marcel Smit mei de Hiele Hannel.

 

agenda muziekles links
live muzikant & studio/sessie   bio
foto's geluid & beeld contact